EMSAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM LTD. ŞTİ., 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu kapsamında; gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs veya işletmelerinin mali tablo veya beyannamelerinin, vergi, istisna, muafiyet, iade, indirim, tecil, terkin veya zarar mahsubu işlemleri ve benzeri taleplerinin mevzuat hükümlerine, muhasebe ilke ve standartlarına uygunluğu esas alınarak hesapların gerçeğe uygun ve doğru bilgi verecek şekilde tutulmasını ve bu suretle mükelleflerin doğru beyanda bulunmalarını sağlamaktır.
TASDİK
Tasdik, gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin yeminli mali müşavirlerce denetleme ilke ve standartlarına göre uygunluk yönünden incelenmesi, bu inceleme sonuçlarına dayanılarak tasdik kapsamına giren konuların ve belgelerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığının imza ve mühür kullanmak suretiyle tespiti ve rapora bağlanmasıdır.
TASDİK AMACI
a. Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin hesap ve kayıtlarının sonuçlarını gösteren mali tablolarının yanıltıcı olmayacak biçimde eksiksiz ve gerçeğe uygun şekilde düzenlenmesini sağlayarak kamunun istifadesine sunmak,
b. Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin ilgili mevzuat yönünden olan taleplerin karşılanmasında çabukluğu sağlayarak hak ve yararlarını korumak,
c. Vergi idaresi ve mükellef ilişkilerinde güveni hakim kılmaktır.
TASDİK KAPSAMI
Yeminli Mali müşavirlerce vergi mevzuatı yönünden tasdiki yapılabilecek olan konu ve belgeler;
A) Gelir Vergisi Yönünden,
B) Kurumlar Vergisi Yönünden,
C) Katma Değer Vergisi Yönünden,
D) Veraset ve İntikal Vergisi Yönünden,
E) Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun Yönünden
F) Damga Vergisi Yönünden.
BAŞLICA TASDİK KONULARI
TAM TASDİK
Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi beyannamelerinin tasdiki olarak bilinen bu hizmet kapsamında, anlaşmalı olduğumuz müşterilerimizin faaliyetlerinin mali mevzuata uygunluğu, vergi kanunlarından kaynaklanan hakları, vergi uygulamaları karşısında maruz kalabilecekleri riskler özellikle dikkate alınarak işletmelerde her ay düzenli denetim çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar sırasında tespit edilen eksiklik ve hataların anında düzeltilmesi yoluna gidilmektedir. Müşterilerin geçici vergi beyanları müşavirliğimizin gözetim ve denetiminde verilmesi sağlanmaktadır. Ayrcıa yıl sonunda, şirketin o yıl içinde belirli büyüklüğün üzerinde mal ve hizmet alımında bulunduğu alt firmalar nezdinde karşıt incelemeler yapılarak bu alt firmaların şirkete kestiği faturaları kayıtlarına işleyip işlemediği ve vergi dairesine beyan edip etmediği tespit edilmektedir. Bütün bunların sonunda tam tasdik çalışmaları bir rapora bağlanarak vergi dairesine teslim edilmektedir.
Tam tasdik hizmeti verdiğimiz müşterilerimize ayrıca mali danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Bu şirketler, mali mevzuattaki değişikliklerin müşterilerimize duyurulması, yorumlanması ve yönlendirilmesine yönelik bir hizmetimiz olan mali bilgilendirim hizmetimizden de faydalanmaktadırlar.
KATMA DEĞER VE ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ İŞLEMLERİ
Müşavirliğimizin verdiği diğer bir hizmet de katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi iade ve mahsup işlemlerinin rapora bağlanmasıdır.
Yeminli mali müşavirlik kapsamında yapılan işlerin listesi aşağıda belirtilmiştir:
Gelir Ve Kurumlar Vergisi İşlemleri
-
Yıllık Gelir Vergisi Beyanname Tasdiki
-
Yıllık Kurumlar Vergisi Beyanname Tasdiki
-
Yatırım İndirimi Tasdiki
-
Teşvik, İndirim, İstisna Ve Muafiyetlerle İlgili İşlemler
-
Kalkınmada Öncelikli Yöre Teşviklerinde Veya Eşdeğer Teşviklerde Vergi Ve Benzeri Bağışıklıklarla İlgili İşler
-
Teşvik Uygulamalarında Kredi Faiz İadesi, İndirimi Veya Prim Ve Benzeri Ödemeler
-
Enflasyon Düzeltmesi Veya Yeniden Değerleme İşlemleri
-
Diğer Teşvik, İndirim, İstisna Ve Muafiyetlerle İlgili Tasdik İşlemleri
-
Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumunca Yapılacak Ar-Ge Yardımları Destekleme İşlemleri
-
Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik Gereği Ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliği Gereği Yapılacak Tasdikler
-
Avrupa Birliği Fonlarınca Desteklenen Projelerin Denetlenmesi Ve Raporlanması
-
İthalat Gözetim Kapsamı Ürünler Faaliyet Raporu
-
Münferit Beyanname Tasdiki
-
Diğer Gelir Ve Kurumlar Vergisi Beyannameleri
Katma Değer Ve Özel Tüketim Vergisi İşlemleri
-
Katma Değer Vergisi Ve Özel Tüketim Vergisi İade Ve Mahsup İşlemleri Tasdiki
-
Katma Değer Vergisi İade Ve Mahsup İçermeyen Aylık Beyannameler
-
Özel Tüketim Vergisi Üretim Tecil-Terkin Ve Özel Tüketim Vergisi Sıfırlanmış Deniz Yakıtı İle Biyoetanol Üretim Ve Harmanlayıcılara Ait Biyoetanollü Benzin Faaliyet Tasdik Raporu
-
Dahilde İşleme İzin Belgesine Göre Yapılan Katma Değer Vergisi Tecil-Terkin İşlemleri Tasdiki
-
Gümrük Beyannamesi Tasdiki
Diğer Tasdik İşlemleri
- İç Kaynakların Sermayeye Eklenmesi Tasdiki
- Enflasyon Düzeltmesinden Veya Yeniden Değerlemeden Oluşan Fonun Sermayeye Eklenmesinde, Eklenebilir Fonun Tespiti
- Diğer İç Kaynakların (Maliyet Artış Fonu–Gayrimenkul / İştirak Satış Karı, Geçmiş Yıl Karlarının v.b) Sermayeye Eklenmesinin Tespiti
- Sermaye Artışının Tespiti Raporları
- Sermaye Ödendiğinin Ve Mevcudiyetinin Tespiti Ve Geçmiş Yıllar Karlarının Sermayeye Eklenmesi
- Limited Şirketlerin Kuruluş, Nev'i Değişikliği Ve Sermaye Artırımlarında Düzenlenen Öz Varlık Ve Değer Tespiti
- Dernek, Tesis, Vakıf Ve Benzeri Kurumların Muafiyet Ve İstisna Ve Hesaplarının Tasdiki İşlemleri
- Yatırım Teşvik Belgesi İşlemleri
- Kredilere İlişkin Tespit İşlemleri
- Seyahat Acentalarının Turizm Geliri Elde Etmek Ve Döviz Getirmek Yükümlülüklerine İlişkin Tespitler
- Ham Petrol Ve Petrol Ürünleri İthali Ve Lpg İle İlgili Olarak Talep Edilecek İnceleme Ve Tespitler
- Mali Tabloların Uygunluğu Ve Hasılat Tespiti
- Organize Sanayi Bölgelerinin Hesap Ve İşlemlerinin İncelenmesi
- İşsizlik Sigortası Fonunun Gelir Ve Giderlerinin Denetimi
- Servet Ve Varlık İncelemeleri
- Erteleme, Taksitlendirme Formları Talep Ve Değerlendirme
- Doğal Afetlerde Terkin İşleri
- Stok Değerlemesi
- Kamu Arazisi Tahsis İşlemleri Tespiti
- Kuruluş İşlemleri
- Değişiklikler
- Danışmanlık Hizmetleri
- Uyuşmazlık İşleri Ve Uzlaşma Hakemlik
- Sermaye Piyasası Kurulu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme Ve Denetleme Kurumu Ve Diğer Kuruluşlarca Yaptırılacak Muhasebe Denetim İşlemleri
- Bağımsız Denetim İşlemleri
- Konsolide Mali Tabloların Denetimi
- İlaç Fiyatları Tespit Ve Değerlendirilmesi
- SSK İlişiksizlik Belgesi İçin Yapılan İnceleme
- Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı Tarafından Yaptırılacak Bağımsız Denetim İşleri
DENETLEME
Gerçek veya tüzel kişilerin veya bunların teşebbüs ve işletmelerinin hesap dönemleri itibariyle çıkarılan mali tablolarının tasdiki; bu tabloların kapsadığı dönemin başından itibaren sürekli denetleme sonucunda yapılabileceği gibi, dönemin kapanmasından sonra yapılacak denetim sonucunda da yapılabilir. Denetimin hangi duruma göre yapıldığı tasdik raporunda açıkça belirtilir.
Sürekli denetlemeyi kapsayan tasdik hizmetini veren yeminli mali müşavir, belirli aralıklarla haber vermeksizin kasa sayım ve stok tespiti yapabilir, yıl sonu envanter çalışmalarını denetleyebilir. Yeminli mali müşavirler, tasdik konuları ile ilgili olarak karşıt incelemeler yapabilir. Başka Oda çevrelerindeki karşıt incelemeler, ücreti Ücret Yönetmeliğindeki usul ve esaslar çerçevesinde ödenmek kaydıyla, o odaya mensup yeminli mali müşavirlere yaptırabilir.
TASDİK TALEBİ
Tasdik kapsamına giren mali tablolar ve beyannameler ile diğer belgelerin yeminli mali müşavirlerce denetlenmesi ve tasdiki ilgilinin talebi üzerine yapılır.
Bankalar ve sigorta şirketleri, dış ticaret sermaye şirketleri, Sermaye Piyasası Kanunu'na göre menkul kıymetlerini halka arz etmiş olan veya arz etmiş sayılan şirketler, aracı kurumlar, yatırım ortaklıkları ve fonları ve Bakanlığın gerek gördüğü diğer şirketler ve kuruluşlar hesap dönemlerine ilişkin mali tablolarını ve beyannamelerini bu yönetmelik çerçevesinde tasdik ettirirler.
Mali tablolarının tasdiki zorunlu tutulan gerçek veya tüzel kişilerin yeminli mali müşaviri herhangi bir nedenle seçmemesi halinde bu seçim, Birlik (Geçici Kurul) tarafından ilgili Odaya yaptırılır ve ilgililere bildirilir.
Yeminli mali müşavir seçmek zorunda bulunan gerçek ve tüzel kişiler; tasdiki zorunlu tutulan mali tabloların ilgili bulunduğu hesap döneminin başına kadar seçtikleri yeminli mali müşavirleri Birliğe (Geçici Kurul'a) bildirmedikleri takdirde, yeminli mali müşavir seçmemiş sayılırlar.
TASDİK SÖZLEŞMESİ
İlgililerce yaptırılacak tasdik hizmetinin tasdik sözleşmesine bağlanması ve sözleşme tarihinden itibaren 15 gün içinde bir örneğinin yeminli mali müşavirlerce Bakanlığa gönderilmesi zorunludur.
Tasdik Sözleşmesinde en az aşağıda yazılı hususlara yer verilir.
a) Tasdikin amacı, kapsamı, varsa özel nedenleri,
b) Yeminli mali müşavirlerce verilecek hizmetin niteliği ve süresi,
c) Tarafların sorumluluk ve yükümlülükleri,
d) Ücret.