Ana Sayfa Yap | Sık Kullanılanlara Ekle  |  İletişim    

 ANA SAYFA              HAKKIMIZDA              HİZMETLERİMİZ              İSTANBUL YMM ODASI               TÜRMOB               İLETİŞİM

 
 
MENÜ
  ANA SAYFA
  HAKKIMIZDA
  HİZMETLERİMİZ
  DUYURULAR
  SİRKÜLER
  SEMİNERLERİMİZ
  GÜNCEL MEVZUAT
  SPK MEVZUATI
  KOSGEB MEVZUATI
  DIŞ TİCARET MEVZUATI
  TEŞVİK MEVZUATI
  İÇ KONTROL
  MUHASEBE STANDARTLARI
  TİCARET SİCİL GAZETESİ
  BASEL II
  EKONOMİ HABERLERİ
  PARTNERLERİMİZ
  İLETİŞİM FORMU
 
 
 
PRATİK BİLGİLER
» Amortisman Sınırı
»
Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
»
Emlak Vergisi Oranları
»
Fatura Düzenleme Sınırı
»
Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
»
Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
»
Yıllık Ücretli İzinler


DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
 
 
 
MUHASEBE STANDARTLARI
» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ....

DETAYLI BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN
 
 
 
RESMİ GAZETE
 

 HİZMETLERİMİZ

BİLGİ TEKNOLOJİLERİ DENETİMİ

                Günümüzde birçok işletmede,  bilgisayarlar kullanılmaktadır. Muhasebede bilgisayarların kullanımı, bilgi teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe daha ayrıntılı ve karmaşık hale gelmektedir. Önceleri bilgisayar yardımıyla borçların ve alacakların takibi, maaşların hesaplanması gibi basit işlemler yapılırken, bunu takiben faturalama, stok kayıtları, müşteri kayıtları gibi veri hareketleri eş zamanlı olarak işlenir hale gelmiştir.

 Günümüzde  meydana gelen herhangi bir finansal olayın sonuçları, bir bilgi işlem sistemi tarafından, ilgili bütün alanlarda dikkate alınır hale gelmiştir. Örneğin, herhangi bir müşteriden sipariş gelmesi durumunda, işletmenin üretim ve depolama faaliyetleri, sipariş politikası, müşterinin ödeme kabiliyetinin incelenmesi, ilgili defterlere kayıtlar, satış istatistiklerinin çıkarılması vb. işlemlerin hepsi bir arada yerine getirilmeye başlanmıştır.
 
Bilgisayarların işletmelerin günlük faaliyetlerinin yürütülmesinden finansal tabloların üretilmesine kadar birçok alanda kullanılmaya başlanması, bilgilerin elektronik ortamlarda işlenip saklanması ile birlikte bu elektronik ortamların denetimlerinin yapılması kaçınılmaz olmuştur. Burada ortaya çıkan sorun bilgisayarda yürütülen muhasebe işlemlerinin denetiminin nasıl gerçekleştirileceği ve denetçinin nasıl davranacağıdır. “Elektronik bilgi ortamının varlığı denetimin genel amacını ve kapsamını değiştirmemiş fakat denetim sürecinde, tekniğinde, kanıtlarında ve en önemlisi denetim anlayışında değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur.” Bu değişim, denetçinin yeni duruma uyum sağlamasını ve elektronik bilgi ortamlarının denetim sürecini nasıl etkileyebileceğini dikkate almasını gerektirmiştir.
 
Denetçiler de bu duruma uyum sağlamak amacıyla yeni denetim yöntemleri geliştirmişler ve bilgisayarı denetimde vazgeçilmez bir araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, bu konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmayan denetçiler için, denetim mesleğini icra ederken çok fazla güçlük çekmelerine neden olacaktır.[i].
 



[i] Yakup Selvi, ELEKTRONİK BİLGİ ORTAMLARINDA MUHASEBE DENETİMİ

                                       

 

EMSAL Yeminli Mali Müşavirlik ve Bağımsız Denetim Ltd. Şti.
Adres:     Mahmutbey Merkez Mah. Taşocağı Cad. No:3 Ağaoğlu MyOffice 212 Kat:10 D:173 Bağcılar / İSTANBUL
Tel:           0212 - 571 10 10
Faks:        0212 - 466 10 19

E-Posta: info@emsalymm.com.tr

 



Her hakkı saklıdır. 2011 www.emsalymm.com.tr

Web Tasarım: 
www.MuhasebeTR.com