Günümüzde birçok işletmede, bilgisayarlar kullanılmaktadır. Muhasebede bilgisayarların kullanımı, bilgi teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak gün geçtikçe daha ayrıntılı ve karmaşık hale gelmektedir. Önceleri bilgisayar yardımıyla borçların ve alacakların takibi, maaşların hesaplanması gibi basit işlemler yapılırken, bunu takiben faturalama, stok kayıtları, müşteri kayıtları gibi veri hareketleri eş zamanlı olarak işlenir hale gelmiştir.
Günümüzde meydana gelen herhangi bir finansal olayın sonuçları, bir bilgi işlem sistemi tarafından, ilgili bütün alanlarda dikkate alınır hale gelmiştir. Örneğin, herhangi bir müşteriden sipariş gelmesi durumunda, işletmenin üretim ve depolama faaliyetleri, sipariş politikası, müşterinin ödeme kabiliyetinin incelenmesi, ilgili defterlere kayıtlar, satış istatistiklerinin çıkarılması vb. işlemlerin hepsi bir arada yerine getirilmeye başlanmıştır.
Bilgisayarların işletmelerin günlük faaliyetlerinin yürütülmesinden finansal tabloların üretilmesine kadar birçok alanda kullanılmaya başlanması, bilgilerin elektronik ortamlarda işlenip saklanması ile birlikte bu elektronik ortamların denetimlerinin yapılması kaçınılmaz olmuştur. Burada ortaya çıkan sorun bilgisayarda yürütülen muhasebe işlemlerinin denetiminin nasıl gerçekleştirileceği ve denetçinin nasıl davranacağıdır. “Elektronik bilgi ortamının varlığı denetimin genel amacını ve kapsamını değiştirmemiş fakat denetim sürecinde, tekniğinde, kanıtlarında ve en önemlisi denetim anlayışında değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur.” Bu değişim, denetçinin yeni duruma uyum sağlamasını ve elektronik bilgi ortamlarının denetim sürecini nasıl etkileyebileceğini dikkate almasını gerektirmiştir.
Denetçiler de bu duruma uyum sağlamak amacıyla yeni denetim yöntemleri geliştirmişler ve bilgisayarı denetimde vazgeçilmez bir araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, bu konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmayan denetçiler için, denetim mesleğini icra ederken çok fazla güçlük çekmelerine neden olacaktır.[i].
[i] Yakup Selvi, ELEKTRONİK BİLGİ ORTAMLARINDA MUHASEBE DENETİMİ